U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Griet Vanryckegem
Vlaams Parlementslid

Resolutie UiTPAS 2.0 goedgekeurd
Gepubliceerd op donderdag 3 juli 2025
In het Vlaams Parlement werd zonet een resolutie over de UiTPAS 2.0 goedgekeurd. Samen met collega's van de meerderheidspartijen vragen we aan de Vlaamse regering om verder in te zetten op dit instrument.
Recent bracht Publiq in opdracht van de Vlaamse regering een evaluatie uit over het systeem. Het rapport toont de positieve impact van de UiTPAS op deelname aan het vrijetijdsaanbod voor mensen met een beperkter budget.
158 gemeenten in 34 UiTPAS-regio's maken er gebruik van en tussen 2012 en 2024 werden maar liefst 591.967 passen uitgereikt, waarvan 311.199 met recht op het
kortingstarief.
De belangrijkste uitdaging om het systeem van
de UiTPAS ook op lange termijn werkbaar te houden, is het ontwikkelen van een
duurzaam financieringsmodel. Daarnaast wordt ook gewezen op het aantrekkelijker maken van de omruilvoordelen en aandacht voor de verdere (geografische) uitrol.
Mijn tussenkomst in de plenaire vergadering van woensdag 2 juli:
"Ook bij de N-VA vinden we de UiTPAS een prachtig instrument om participatie te bevorderen in de vrije tijd en op alle vlakken. Het biedt ook de kans aan lokale besturen om digitalisering of samenwerking over regio's heen, zoals bij ons in regio Zuidwest, te versterken. Maar vooral de betaalbaarheid komt in het gedrang.
Als we nu al weten dat bijvoorbeeld ruim 12 miljoen euro door de gemeenten moest worden bijgepast en dat ruim 10 miljoen euro door organisatoren of verenigingen moest worden bijgepast om die korting haalbaar te maken, dan weten we dat daar een spanning op zit. Alternatieven, zo hoorden we in de hoorzitting, werden al onderzocht voor het 20-40-40-systeem. Maar wij zijn van oordeel dat er toch nog verder onderzoek nodig is, want we voelen nu al dat het draagvlak voor de UiTPAS bij de gemeenten en verenigingen wegsmelt als sneeuw voor de zon.
Met de N-VA vragen we dan ook om zeker te onderzoeken hoe die financiering haalbaar blijft. Men moet aan de slag gaan met andere methodes of verdelingen en dat bekijken, zonder vooraf al een besluit te vormen of een voorafname te doen op een oplossing. Wij vinden dat de UiTPAS een blijvend instrument is, maar het moet ook haalbaar en betaalbaar blijven voor zowel gemeenten als verenigingen."